top of page

Hoor je wel wat de ander zegt (en voelt)


Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij

begint mij adviezen te geven,

dan doe je niet wat ik vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij

begint mij te vertellen waarom ik iets

niet zo moet voelen als ik het voel,

dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij

denkt dat ik iets moet doen om mijn probleem

op te lossen, dan laat je mij in de steek,

hoe vreemd het ook mag lijken.

Maar wanneer je eenvoudig aanvaardt

dat ik voel wat ik voel,

ongeacht hoe het gevoel ook moge zijn,

dan kan ik ophouden te trachten je te overtuigen

dan kan ik de taak aan om te beginnen te begrijpen,

wat er achter dit gevoel schuil gaat

Misschien is dat de reden waarom

voor sommige mensen bidden werkt, omdat

God niets terug zegt en hij geen adviezen geeft

of probeert dingen voor je te regelen.

Hij luistert alleen maar en vertrouwt erop

Dat je er zelf wel uitkomt.

Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me

en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten, wacht dan even

en ik beloof je dat ik op mijn beurt

naar jou zal luisteren

Dit gedicht past mooi bij gewoonte 5 van boom van de 7 gewoonten van Covey:

'Eerst begrijpen, dan begrepen worden", luisteren voor dat je praat, heb je echt gehoord wat de ander zegt of voelt? Of vul je het in voor de ander, geef je een oordeel, een ongevraagd advies, voel je je zelf aangevallen.

Het zijn de jakhalsoren waarmee je een oordeel hoort over je zelf of over de ander, om in de taal van geweldloze communicatie te spreken. Je hoort schuld en wat ´er moet´. Iedereen heeft een jakhals in zich. Zowel je eigen jakhals als de jakhals van de ander maakt je alert op onvervulde behoeften. De giraf luistert met zijn hart, hij hoort wat de ander nodig heeft. Hij luistert ook naar zijn eigen gevoelens en behoefte. Hij merkt ze op en is er lief voor. Zo staat hij open voor de ander en ontstaat er verbinding.

Kinderen leven instinctmatig al vanuit de giraf, maar in de maatschappij maken zij ook kennis met de jakhals. Ze bouwen negatieve overtuigingen op, onvervulde behoeften waar ze geen raad mee weten. Wij als ouder, opvoeders of leerkracht kunnen het goede voorbeeld geven. Als kinderen bewust zijn wanneer ze met jakhalsoren en met giraffenoren luisteren zal dat zeker een steentje bijdragen aan de vreugde en verbinding binnen het gezinsleven en het samen zijn op school. Als je echt luistert naar elkaar zal er veel minder gepest worden en kunnen we meer genieten van ons zelf en de ander!!

"Voor een vreedzame samenleving is het van wezenlijk belang dat de giraf in ons de jakhals accepteert en de ruimte geeft om zich te uiten; dat de giraf zijn boodschap hoort en vertaalt naar onvervulde behoefte"

uit : 'De giraf en de jakhals in ons' van Justine Mol

Geweldloze communicatie - Marshall Rozenberg

De giraf en de jakhals in ons - Justine Mol

De 7 eigenschappen van effectieve families - Steven Covey

De 7 gewoonten van happy kids - Sean Covey

 

recent
bottom of page